Οι ζωγραφιές της θάλασσας

IMG_20150507_0001

Στο καινούργιο βιβλίο του με τίτλο «Οι ζωγραφιές της Θάλασσας», ο κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος στην αγιορείτικη και τη Βυζαντινή τέχνη μιλώντας για τις αγιογραφίες του Αγίου Όρους μέσα από τη ζωή του αγιογράφου Διονύσιου εκ Φουρνά.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με αναφορά το κελί του αγιογράφου Διονυσίου εκ Φουρνά. Μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε για τη ζωή του στο Άγιο Όρος και τα εμπόδια που συνάντησε δημιουργώντας στον Άθωνα. Στην ιστορία, όμως, μπαίνει και ο καπετάν-Στρατής από την Ίμβρο, ο οποίος με τη δική του ζωή στο Άγιο Όρος και το βίωμά του στο κελί του Διονυσίου, μας δίνει τη δυνατότητα αφηγηματικά να γνωρίσουμε τόσο τον Άθωνα όσο και την Ίμβρο κατά τα μέσα του 19 αιώνα.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένα μικρό απόσπασμα:

«Θυμάμαι που έλεγε ο π. Βαρθολομαίος, που ήταν από το νησί μας, πως η ζωγραφική που αναπτύχθηκε στο Βυζάντιο, είναι έκφραση ζωντανή, συμβολική και παραστατική της αλήθειας, της πίστεως και της ζωής της Εκκλησίας. Τι ωραία που τα έλεγε αυτός ο φωτισμένος άνθρωπος!

Η τέχνη αυτή καλλιεργήθηκε από απλούς και ταπεινούς μαστόρους, ταλαντούχους με αγνές ψυχές, που αγάπησαν πολύ τον Θεό και τους αγίους. Είχαν βιώσει τη ζωή της Εκκλησίας και για το λόγο αυτό υπάρχουν αθάνατα μνημεία μες στον Άθωνα, όπως τα είδα με τα μάτια μου και φαντάζομαι πως υπάρχουν και σε άλλα μοναστήρια παντού στον Ορθόδοξο κόσμο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s