Κ. Ξενόπουλου: Ο Άγιος Αλύπιος

eksofullo-alupios

Μια παραγγελία από το Άγιον Όρος μόλις ολοκληρώθηκε από τον άρχοντα αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνο Ξενόπουλο. Πρόκειται για το διαστάσεων 0,80×0,40cm έργο που εικονίζει τον στυλίτη Άγιο Αλύπιο.

Στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, και σε μοναχό που φέρει το όνομα του εικονιζόμενου Αγίου θα δοθεί το έργο αυτό το οποίο είναι φιλοτεχνημένο σε μουσαμά με ακρυλικά χρώματα. Θα τοποθετηθεί σε κολονάκι στον μικρό ναΐσκο του κελιού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο κ. Ξενόπουλος διακόσμησε τον περιβάλλοντα χώρο της αγιογραφίας με ένα δάσος αφού όπως εξήγησε σε δάση κρύβονταν συνήθως οι στυλίτες Άγιοι.

Ο Άγιος Αλύπιος ο Κιονίτης ή Στυλίτης, καταγόταν από την Ανδριανούπολη του Πόντου. Έζησε τον 6ο αιώνα, «ηγιασμένος» κατά τα Συναξάρια «εκ κοιλίας μητρός». Σε ηλικία 30 ετών αποσύρθηκε στην έρημο και μετά από δύο έτη ανήλθε σε στύλο όπου έμεινε προσευχόμενος και νουθετώντας πενήντα τρία χρόνια ενώ τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια αναπαυόταν συνεχώς στη μια πλευρά του, χωρίς να μπορεί να στραφεί λόγω πληγών και παραλυσίας των ποδιών του. Κοντά του μάζεψε δεκάδες ψυχές που έψαχναν σκέπη και καταφύγιο και άσκηση. Υπήρξε πατέρας φιλόστοργος και ταπεινός μέχρι την κοίμησή του. Οι μαθητές του έμεναν στις σκήτες, στα κελιά κάτω από το στύλο του Οσίου Αλυπίου.

Η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου, μαζί με τον Άγιο Στυλιανό τον Παφλαγόνα και τον Άγιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε» και με τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο τον Χιοπολίτη. Στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου, από την εποχή του Αλεξίου του μεγάλου του Κομνηνού.

Το όνομα του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτη αναφέρει σε ποιητικό αφήγημά του ο Διονύσιος Σολωμός: «Εγώ Διονύσιος ιερομόναχος, εγκάτοικος στο ξωκκλήσι του αγίου Λυπίου..» «… έτσι εγώ έφτασα στο κελί του Αγίου Λύπιου παρηγορημένος από τες μυρωδιές του κάμπου..»

alupios-1

Ο Αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, μαθητής και καθηγητής αργότερα της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, αγιογράφησε τον Άγιο Αλύπιο στο εργαστήρι του όπου και εικονογραφεί εικόνες αγίων τα τελευταία 35 χρόνια.

Παραμένοντας πιστός στα διδάγματα της Αθωνιάδας Σχολής για την βυζαντινή τέχνη εξηγεί ότι: «Μου αρέσει να είμαι πάντα με καλά και καθαρά ρούχα όταν δουλεύω από σεβασμό για την εικόνα. Σκέφτομαι ότι όπως ο ιερέας στο θυσιαστήριο συνθέτει το σώμα και το αίμα του Κυρίου, έτσι και ο αγιογράφος που παριστάνει δια του χρωστήρος τα Άγια πρέπει να είναι με σεβασμό και ευπρέπεια ενδεδυμένος.»

Πηγή:http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1260-ksenopoulou-o-agios-alupios

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s