Αγιογραφικός οίκος αδελφότητος Αβραμαίων ο άγιος Ανδρέας

athos_peak2

Η ιστορική καλύβη του αγιογραφικού οίκου των Αβραμαίων βρίσκεται κοντά στο Κυριακό της Νέας Σκήτης. Πρώτος μοναχός ήταν ο πατήρ Αβράμιος ο α’, ο οποίος ήλθε από την Σκήτη της αγίας Άννης το 1840. Εκεί ασκήτευε στο κελλί του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που εργόχειρο είχε την κατασκευή καλυμμαυχιών.

Ο πατήρ Αβράμιος αγόρασε την καλύβη του αγίου Ανδρέα από τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος κατά κόσμον ήταν δάσκαλος και συγγραφέας. Στην καλύβη συνέχιζε να συγγράφει κανόνες και εγκωμιαστικούς λόγους.

Όταν ανέλαβε πλέον την καλύβη ο π. Αβράμιος, έφερε τον αδελφό του κατά σάρκα Σεραφείμ και αργότερα και τον πατέρα τους, ο οποίος στην μοναχική κουρά έλαβε το όνομα Ανδρέας.
Αργότερα ήλθε ο ιερομόναχος π. Πέτρος από την Κοκοβίστα της Άμφισσας, ο οποίος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πετρούπολη της Ρωσίας. Από εκεί έφερε πολλά ανθίβολα για τη ζωγραφική.

Η παράδοση της αγιογραφίας στο κελλί ξεκίνησε από τον πατέρα Πέτρο που μαζί με τον ιερομόναχο πατέρα Παύλο (από τη Σπάρτη, ήλθε το 1880) βοήθησαν και τους υπόλοιπους πατέρες στην εκμάθηση της τέχνης.

Άλλοι πατέρες ήσαν ο πατήρ Αντώνιος (από τη Θεσσαλία, ήλθε το 1900), μετά ο γέρων Αβράμιος (από την Κάνιανη, νυν Αποστολιά Φωκίδος, ήλθε το 1924). Ο γέρων Σεραφείμ ο ιερομόναχος μαζί με τον διακο-Θωμά ήλθαν το 1930.

img-150618095057-0001

Ο πατήρ Ανδρέας από τον Ξηρόκαμπο Ηλείας, ήλθε το 1954. Ο νεότερος τη τάξει ιερομόναχος πατήρ Αβράμιος ήλθε το 1986.

img-150618095119-0001

Μέχρι το 1917 στο κελλί δούλευαν παραγγελίες για τη Ρωσία. Με την αλλαγή της εξουσίας στη Ρωσία όμως, σταμάτησαν οι παραγγελίες και είχαν δυσκολίες όλοι οι πατέρες της Ν. Σκήτης που ως εργόχειρο είχαν την αγιογραφία.

Τότε ο πατήρ Ανδρέας πήρε ευλογία από τον γέροντά του και βγήκε στον κόσμο και με την επιστροφή του έφερε πολλές παραγγελίες για όλη τη Σκήτη.

Τη βυζαντινή τεχνοτροπία ξεκίνησαν το 1972 και για μερικά χρόνια δούλευαν και τις δύο τεχνικές, την αναγεννησιακή και την βυζαντινή, ώσπου μετά επικράτησε η βυζαντινή.

Σε μια συνάντησή μας με τον πατέρα Ανδρέα, αναπτύξαμε μια συζήτηση σχετικά με την εικονογραφία. Μου είπε πως όταν δεν έχει τη μορφή κάποιου αγίου που γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχει στοιχεία του, τότε κάνει έναν άγιο και όταν βάλει το φωτοστέφανο λέει: «Από τούδε τη στιγμή λαμβάνει τη χάρη του αγίου». Έτσι έκαναν οι προκάτοχοί του και εγώ στη δεκαετή διαμονή μου στο Άγιον Όρος το άκουγα για πρώτη φορά. Πνευματική συγγένεια με την καλύβη του αγιογραφικού οίκου των Αβραμαίων έχει ένας ακόμη καλλιτέχνης μοναχός, ο γέρων Πέτρος.

Ο γέροντας ζει σε ένα κάθισμα στο ενδιάμεσο της διαδρομής (από το μονοπάτι) των Μονών Γρηγορίου και Σίμωνος Πέτρας. Εκεί ο γέρων Πέτρος ασχολείται όποτε του επιτρέπει ο χρόνος με το να σκαλίζει μικρά εικονάκια και κυρίως σταυρούς επάνω σε ξύλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ταξιδεύοντας με την τέχνη στον Άθωνα

(μπορείτε να το βρείτε εδώ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s