Η εμπειρία των μαθητών των σεμιναρίων αγιογραφίας “Κ. Ξενόπουλος διδάσκει”

Το διήμερο 28-29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο το δεύτερο σεμινάριο αγιογραφίας Κ. Ξενόπουλος διδάσκει. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι είκοσι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε σε νέες τεχνοτροπίες. Οι μεν αρχάριοι διδαχτήκαμε την αγιορείτικη τεχνική μέσα από την αγιογράφηση της εικόνας της Παναγίας, οι δε πιο έμπειροι διδάχτηκαν την τεχνική του Μιχαήλ Αστραπά μέσα από την αγιογράφηση της εικόνας του Αγίου Κοσμά.

Κάθε μαθητής είχε τη χαρά και την τιμή να απολαύσει την προσωπική διδασκαλία του άρχοντα εικονογράφου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ξενόπουλου Κωνσταντίνου, ο οποίος με τη βοήθεια του γιου του Χρυσόστομου και της βοηθού του Σοφίας Γιαννόγλου, καθοδήγησε έναν προς έναν τους συμμετέχοντες προκειμένου να ολοκληρώσουν μέσα σε μόλις 20 ώρες τις εικόνες τους.

Η εμπειρία μας ήταν ανεπανάληπτη. Μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον, στη διάρκεια της έκθεσης «Η Τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο. Έργα σύγχρονων αγιογράφων και μοναχών», που φιλοξενούνταν από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 20 Απριλίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών διαμορφώθηκε ο χώρος κατάλληλα, ώστε να φιλοξενήσει το διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε άψογα η Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους και η Artionrate.

Είκοσι συμμετέχοντες, είκοσι διαφορετικές προσωπικότητες από πολλά μέρη της Ελλάδας με κοινό γνώρισμα την αγάπη μας για την αγιογραφία και δίψα για απόκτηση νέων γνώσεων συναντηθήκαμε, συνδεθήκαμε φιλικά και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και το μεράκι μας για την βυζαντινή τέχνη. Απόδειξη της υπέροχης εμπειρίας που βιώσαμε ήταν η ανανέωση του ραντεβού μας για το νέο σεμινάριο που θα ακολουθούσε το τριήμερο 12-14 Ιουνίου.

Έτσι, στις 12 Ιουνίου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου στο Τελλόγλειο και ορισμένοι καινούριοι φίλοι ξανασυναντηθήκαμε στο τρίτο σεμινάριο αγιογραφίας Κ. Ξενόπουλος διδάσκει στη ΔΕΘ. Εκεί οι πιο αρχάριοι διδαχτήκαμε την αγιορείτικη τεχνική μέσα από την αγιογράφηση της εικόνας του Αρχάγγελου Γαβριήλ και οι πιο έμπειροι διδάχτηκαν την τεχνική του Διονυσίου εκ Φουρνά μέσα από την αγιογράφηση της εικόνας του Ευαγγελιστή Ματθαίου.

Για άλλη μια φορά είχαμε την τύχη να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, να απολαύσουμε, δηλαδή, ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ταυτόχρονα ευχάριστο μάθημα αγιογραφίας με τον απαράμιλλο τρόπο που μόνο ο κ. Ξενόπουλος γνωρίζει να προσφέρει. Μέσα από το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του- σήμα κατατεθέν του δασκάλου μας- με αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργία διδαχτήκαμε βήμα-βήμα τη γέννηση της εικόνας από την αρχή ως το τέλος, από το ανθίβολο ως την ολοκλήρωσή της.

Είμαστε ευγνώμονες στο δάσκαλό μας, ο οποίος καταφέρνει να μας μυήσει στην τέχνη του, χωρίς να διστάσει να μας αποκαλύψει τα μυστικά του, σε αντίθεση με την εμπειρία που βίωσαν οι ήρωες των βιβλίων του. Τόσο ο νεαρός μαθητευόμενος αγιογράφος στο βιβλίο του Η αξιοπρέπεια ενός πινέλου, όσο και ο Διονύσιος εκ Φουρνά στο νέο μυθιστόρημα του κ. Ξενόπουλου Οι ζωγραφιές της θάλασσας αντιμετώπισαν τη μυστικοπαθή και μικρόψυχη συμπεριφορά των αγιογράφων με τους οποίους συγχρωτίστηκαν στο Άγιο Όρος και βίωσαν την άρνηση των ομότεχνών τους για μύηση στην τέχνη τους.

Ο δάσκαλός μας, αντίθετα, ως γνήσιος καλλιτεχνικός απόγονος του Διονυσίου εκ Φουρνά αποκαλύπτει απλόχερα και με εξαιρετική γενναιοδωρία τα μυστικά της αγιογραφικής τέχνης του και μοιράζει στους μαθητές του από το περίσσευμα των γνώσεων και της καρδιάς του και από το μεγαλείο της ψυχής του. Στέκεται ακούραστος αρωγός στα πρώτα βήματα των αρχάριων και αποδεικνύεται εμπνευσμένος μέντορας για όσους βιώνουμε την εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου, τη μύησή μας στο χώρο της βυζαντινής αγιογραφίας. Ευχαριστούμε πολύ για όλα τόσο το δάσκαλό μας κ. Ξενόπουλο Κωνσταντίνο, όσο και την Artionrate και τη κ. Μαρία Λουπίδου, υπεύθυνη marketing της εταιρίας για την άψογη διοργάνωση και περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα σεμινάρια.

Μαρία Χαλκιά, φιλόλογος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s