Αγρυπνία στο Άγιον Όρος

unnamed (1)

«Έτσι πέρασαν τα χρόνια με πολλές εμπειρίες. Αλλά ούτε στιγμή δεν μετάνιωσε που έγινε μοναχός. Συνεχώς ευχαριστούσε την Παναγία που του έσωσε τη ζωή και του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει στο δικό Της περιβόλι.
Σεβάσμιος στη μορφή και η γενειάδα του έπεφτε σαν άσπρος καταρράχτης στο μαύρο ζωστικό του. Άσπρισαν τα μαλλιά του, αν και η ηλικία του δεν το δικαιολογούσε.

Δεν μετάνοιωσε λοιπόν ποτέ του, αλλά δεν ξέχασε την οικογένειά του και το νησί του. Αναλογιζόταν τί γίνονται και πόσο μεγάλωσαν τα παιδιά του. Πάνω που είχε τους λογισμούς αυτούς, ξάφνου ακούει φωνές και καμπάνες, μοναχοί να τρέχουν…
Έβγαλε το κεφάλι του από την πλευρά του καλντεριμιού, όπου απέναντι από το κελλί του ήταν ένα μικρό μαγαζάκι, που διόρθωνε παλαιά ωρολόγια και ρώτησε τον υπέργηρο μοναχό να μάθει τί συνέβη.

Ο γέροντας του λέει: « φωτιά, φωτιά π. Χρυσόστομε στο Κουτλουμούσι».
Χωρίς δεύτερη σκέψη και κουβέντα, έτρεξε για το μοναστήρι του. Δεν πρόλαβαν όμως, όσοι και αν μαζεύτηκαν πατέρες, να κάνουν κάτι. Όλη η δυτική πτέρυγα της μονής αποτεφρώθηκε. Ήταν Μάρτιος μήνας το 1857.»
Κωνσταντίνος  Ξενόπουλος
Απόσπασμα από το βιβλίο “Οι ζωγραφιές της θάλασσας”
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ. (http://www.artionrate.com/index.php/monasthriaka-proionta/biblia-agiografias/zwgrafies-thalassas-xenopoulos-detail)

Η σύνθεση είναι παλαιότερο έργο του αγιογράφου Κωνσταντίνου Ξενόπουλου που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή στα Τρίκαλα. Ύφος λαϊκό βυζαντινό. Τίτλος: Αγρυπνία στο Άγιον Όρος. Αυγοτέμπερα σε μουσαμά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s