Δ’ κύκλος: «Ξενόπουλος διδάσκει» τον Άγιο Δημήτριο

ksenopoulos-didaskei-tetartos-kuklos-0

Ο τέταρτος κύκλος μαθημάτων με τον διακριτικό τίτλο: «Ξενόπουλος διδάσκει» διοργανώνεται από την Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015 στην Θεσσαλονίκη.

Στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος θα πραγματοποιήσει προσωπική διδασκαλία για καθέναν από τους 20 συμμετέχοντες. Η διοργανώτρια εταιρία artionrate – συντονίστρια της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους – παρέχει τα καβαλέτα, τα χρώματα, το αυγό και τα ειδικά επεξεργασμένα ξύλα στα οποία θα φιλοτεχνήσει ο κάθε μαθητής το δικό του έργο αγιογραφίας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν 20 ώρες μαθητείας σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα και θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής:

ksenopoulos-didaskei-tetartos-kuklos-2

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015: 16:00-21:00

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015: 9:00-13:00 και 17:00-21:00

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015: 11:00-14:00 και 17:00-21:00

Από τις πιο σημαντικές εικόνες αγίων που σώζονται στην Ιερα Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος εικονίζεται σε προτομή, στον τύπο του στρατιωτικού αγίου. Οι προχωρημένοι μαθητές του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στους ζεστούς χρωματικούς τόνους, που διαβαθμίζονται μαλακά, το γαλήνιο, ελαφρά μελαγχολικό βλέμμα που απευθύνεται στον προσκυνητή και να φιλοτεχνήσουν ένα ακριβές αντίγραφο του νεαρού σε ηλικία πολεμιστή, μάρτυρα της εκκλησίας. Οι μαθητές θα ακολουθήσουν την Παλαιολόγειο τεχνοτροπία πραγματοποιώντας σπουδή στο έργο των μαθητών του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη «κυρ Μανουήλ Πανσέληνου», που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Το έργο το οποίο θα κληθούν να αναπαράγουν φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1.300μ.Χ.

Αντίστοιχα οι αρχάριοι μαθητές του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία να φιλοτεχνήσουν την μορφή του Αγίου Δημητρίου σύμφωνα με την αγιορείτικη τεχνική της αγιογραφίας. Η βαθιά πνευματικότητα του στρατιωτικού Αγίου και το υψηλό ήθος του εντάσσουν τις αγιογραφίες του σε αυτές που μπορούν να εκφράσουν και να μεταφέρουν τα βιώματα του καλλιτέχνη.

ksenopoulos-didaskei-tetartos-kuklos-1

Οι Καλές Τέχνες μέσα στην Ορθοδοξία λειτουργούν ως θεραπαινίδες και με αυτό το πρίσμα η Ορθοδοξία παράγει πολιτισμό. Ο άρχοντας αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, μαθητής και καθηγητής της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, μεταδίδει στα σεμινάρια αυτά, με απλότητα και φυσικότητα τις γνώσεις του σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην βυζαντινή τέχνη. Επιπροσθέτως φροντίζει να βοηθήσει όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την αγιογραφία. Έτσι, συμπληρώνοντας πέντε κύκλους παρακολούθησης οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις φιλοτεχνώντας αντίγραφο ενός έργου βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με μία από τις τεχνικές που έχουν διδαχθεί. Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, της Σχολής Καλών Τεχνών και τον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο αγιογραφίας είναι 200€.

Μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας κάνοντας κράτηση από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 45.60.20. ή στο email: marketing@artionrate.com

Βρείτε φωτογραφίες απο το 3ο σεμινάριο Ξενόπουλος διδάσκει εδώ.

ksenopoulos-didaskei-tetartos-kuklos-3

 

 

 

 

 

 

 

http://www.artionrate.com/index.php/blog/arthrografia/buzantinh-texnh/1488-d-kuklos-ksenopoulos-didaskei-ton-agio-dhmhtrio

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s