Πως φτιάχνουν τα κόλλυβα στο Όρος;

Στο Άγιο Όρος, μνημόσυνο ξεχωριστό δεν γίνεται στους μοναχούς αλλά για τους κεκοιμημένους. Μνημονεύονται οι Ηγούμενοι της τελευταίας 100ετίας και οι ιερείς και μοναχοί της τελευταίας 30ετίας.

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-eksofullo-mesa

Κόλλυβο γίνεται όποτε τοποθετείται στο ναό εικόνα για προσκύνηση. Το Σάββατο πάντως γίνεται οπωσδήποτε των κεκοιμημένων, εκτός αν τύχει απόδοση δεσποτικής γιορτής. Είναι ένα τσίγκινο πιατάκι με σιτάρι βρασμένο που το βάζουν κάτω από την εικόνα του Χριστού.

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-1

 

 

 

 

 

 

 

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-2

 

 

 

 

 

 

 

Το κόλλυβο της πανήγυρης απαιτεί αληθινή ζαχαροπλαστική και αγιογραφική τέχνη. Συνήθως στην επιφάνειά του αγιογραφείται ο κτήτωρ ή ο Άγιος επ΄ ονόματι του οποίου τιμάται το καθολικό, π.χ. ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στη Μεγίστη Λαύρα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Μονή Βατοπεδίου.

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-3

 

 

 

 

 

 

 

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-4

 

 

 

 

 

 

 

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το συνηθισμένο κόλλυβο γίνεται ως εξής: Βάζουν χτυπημένο σιτάρι (συνθλίβεται) στο νερό να φουσκώσει. Το βράζουν σε κρύο νερό. Σε μισή ώρα χύνουν το νερό και βάζουν άλλο που βράζει, ώσπου το σιτάρι να γίνει τριαντάφυλλο και το ζουμί του γίνει χυλός. Προσθέτουν λίγο αλατάκι. Μετά παίρνουν το ζουμί, που γίνεται σαν ρόφημα με ζάχαρη και κανέλα. Μετά πλένουν το σιτάρι με κρύο νερό, για να φύγει η κόλλα του και το απλώνουν να στεγνώσει.

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-7

 

 

 

 

 

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-6

 

 

 

 

 

 

Δύο με τρεις ώρες πριν τη Θεία Λειτουργία ο διακονητής παίρνει ψιλοτριμμένο παξιμάδι και ρίχνει μια χούφτα μέσα στα κόλλυβα, για να τραβήξει την υγρασία, νάναι στεγνά. Ύστερα θα το κοσκινίσει, για να φύγει το παξιμάδι. Το σιτάρι είναι πια έτοιμο. Το στρώνει και από πάνω του στρώνει τη ζάχαρη (όχι άχνη, αλλά κρυσταλλική) και κάνει σταυρό με ζάχαρη χρωματισμένη με κανέλα. Αν θέλει, ανακατεύει προηγουμένως το σιτάρι με φουντούκι τριμμένο. Στο κόλλυβο της πανήγυρης προσθέτει τριμμένο καρύδι, μοσχοκάρφια κοπανισμένα, κύμινο. Αντί καρυδιού σε μερικά μοναστήρια βάζουν καβουρδισμένα φουντούκια τριμμένα (τους αφαιρούνται οι φλούδες) κι αντί για μοσχοκάρφια κανέλα.

Για τις αγιογραφίες στην επιφάνεια του κόλλυβου παίρνουν την ξύλινη άκρη ψιλού πινέλου ζωγραφικής και πατούν το σχέδιο πάνω στη ζάχαρη από το ανθίβολο. Με τον τρόπο αυτό γεμίζουν τα ρούχα, το πρόσωπο, τα μαλλιά με ζάχαρη διαφόρων χρωμάτων.

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-10

 

 

 

 

 

pws-ftiaxnontai-ta-kolluva-sto-agion-oros-11

 

 

 

 

 

 

Το συνηθισμένο κόλλυβο είναι το καθημερινό γλύκισμα των μοναχών της Ορθοδοξίας στα κοινόβια, το οποίο μοιράζεται στην Τράπεζα στο τέλος. Οι Ρώσοι συνηθίζουν στο Άγιον Όρος να κάνουν το κόλλυβο όχι με σιτάρι, αλλά με ρύζι, όπως στη Ρωσία. Ο Σμυρνάκης σημειώνει ότι αυτό γίνεται τόσο στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος όσο και στις ρωσικές σκήτες και κελλιά.

http://www.artionrate.com/index.php/blog/arthrografia/agioreitikh-zwh/954-kollyva-monaxoi

kolliba

Ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος αγιογραφεί την μορφή του αγίου στην επιφάνεια του κόλλυβου χρησιμοποιώντας πινέλο και ανθίβολο.

Ο Κων/νος Ξενόπουλος γεννήθηκε στο Στρυμονικό Σερρών το 1959. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία. Την αγιογραφία διδάχθηκε στο Άγιον Όρος κοντά στους Ιωάννη Βράνο και Ιερομόναχο Δαμασκηνό (Ροδάκη). Αποφοίτησε αριστούχος το 1979 και στη συνέχεια διετέλεσε καθηγητής αγιογραφίας στην Αθωνιάδα για τέσσερα χρόνια. Το 1990 ιδρύει και διευθύνει έως και σήμερα την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κατερίνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s