Σεμινάρια Αγιογραφίας στην Φιλανδία, στην πόλη Lammi

Στο Ορθόδοξο Ίδρυμα Πνευματικής Κληρονομιάς Πάντων των εν Ασκήσει Διαλαμψάντων Αγίων Πατέρων του Αγίου Όρους [Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiö] που βρίσκεται στην πόλη Lammi της Φιλανδίας, πραγματοποιούνται τα τελευταία 2 χρόνια σεμινάρια αγιογραφίας απο τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, Άρχοντα αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος βρίσκεται στο εξωτερικό, μιας και για σειρά ετών, παραδίδει μαθήματα αγιογραφίας σε χώρες της Ευρώπης, όπως την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και αλλού.

unnamed (7)

 

 

 

 

 

 

unnamed (8)

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για ένα Ίδρυμα που στόχο έχει να γνωστοποιήσει τους ασκητές του Αγίου Όρους και την κληρονομιά τους, να εμβαθύνει στη γνώση της Ορθόδοξης σκέψης και πίστεως και να προωθήσει το μοναχισμό στη Φιλανδία. Στόχος των μελών του Ιδρύματος είναι να δημιουργήσουν στο μέλλον μία μονή με δύο διαφορετικά μοναστήρια, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, όπου να παραμείνει ζωντανή η παράδοση του Αγίου Όρους. Στους χώρους του ιδρύματος φιλοξενούνται εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, ζώντας καθημερινά ένα καθαρά βιωματικό ορθόδοξο τελετουργικό.

Από τις 17 έως τις 22-9-2015 λαμβάνει χώρα το τέταρτο κατά σειρά σεμινάριο, με τη συμμετοχή 12 μαθητών. Ορισμένοι από αυτούς ασχολούνται για πρώτη φορά με τη αγιογραφία, ενώ άλλοι έχουν εντρυφήσει για πολλά χρόνια στη Ρωσική τεχνοτροπία, που είναι πιο διαδεδομένη στην Φιλανδία λόγω της κοντινής απόστασης και των πολλών επιρροών από τη Ρωσία. Εκτός από αυτούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να διδαχτούν τώρα για πρώτη φορά τη Βυζαντινή τεχνοτροπία υπάρχουν και εκείνη οι μαθητές που ασχολούνται για αρκετά χρόνια με αυτήν και έχουν παρακολουθήσει πολλά από τα σεμινάρια του κ. Κωνσταντίνου Ξενόπουλου.

unnamed (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι αρχάριοι διδάχτηκαν την αγιορείτικη τεχνική μέσα από την αγιογράφηση της εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί ενώ αυτοί που γνώρισαν για πρώτη φορά τη Βυζαντινή τεχνοτροπία ολοκλήρωσαν την εικόνα του Ευαγγελισμού. Οι έμπειροι διδάχτηκαν την τεχνική που αναπτύχθηκε στο μεταίχμιο της Κομνήνειας και της Παλαιολόγειας περιόδου μέσα από την αγιογράφηση της εικόνας του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Τα μαθήματα αγιογραφίας γίνονται σε ομαδικά τμήματα αλλά ο κάθε μαθητής έχει υπό την προσωπική διδασκαλία του κ. Ξενοπουλου, την δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο αγιογραφίας που πραγαματοποιεί. Συνεπικουρούμενος από τη βοηθό του Σοφία Γιαννόγλου, ο κ. Ξενόπουλος εργάζεται φιλοτεχνώντας ένα ξεχωριστό έργο δίπλα στον κάθε μαθητή καθοδηγώντας και ολοκληρώνοντας έτσι μαζί τους τις εικόνες βήμα βήμα.

unnamed (6)

 

 

 

 

 

 

unnamed (9)

 

 

 

 

 

 

unnamed (12)

 

 

 

 

 

 

unnamed (14)

 

 

 

 

 

 

me igoumeni

 

 

 

 

 

 

 

Η ηγουμένη Ορθόδοξου Μοναστηριού αφιερώνει στον κ. Ξενόπουλο, βιβλίο για τον Άγιο Παΐσιο, το οποίο στο εξώφυλλό του κοσμείται από έργο του ιδίου.

unnamed (2)

 

 

 

 

 

 


unnamed (10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (11)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (13)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (17)

 

 

 

 

 

 

unnamed (15)

 

 

 

 

 

 

unnamed (16)

 

 

 

 

 

 

unnamed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s