Σεμινάριο αγιογραφίας με τον Κωνσταντίνο Ξενόπουλο

Με στόχο τη σπουδή στο σύστημα της βυζαντινής ζωγραφικής και στις εικαστικές μεθόδους εικονογραφίας, ολοκληρώθηκε το 3ο σεμινάριο αγιογραφίας με τίτλο: «Ξενόπουλος διδάσκει…», που διοργάνωσε η εταιρεία Artionrate. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης της βυζαντινής ζωγραφικής με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, την ευρυθμία, και την λειτουργία της στο χώρο του χριστιανικού ναού.

xenopoulos3

 

 

 

 

 

 

Tη διδασκαλία των σεμιναρίων πραγματοποίησε ο καταξιωμένος εικονογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,  ο οποίος μετέφερε στους συμμετέχοντες όψεις του αγιορειτικού τρόπου εικονογράφησης. Οι μαθητές οι οποίοι είχαν δοκιμαστεί στα προηγούμενα σεμινάρια στο σχέδιο, πέρασαν στη παρούσα φάση στην τεχνική της αγιογράφισης των ρούχων και των προσώπων. Σημείο εκκίνησης και πρότυπο εικόνας του σεμιναρίου ήταν το πρόσωπο Αρχαγγέλου Γαβριήλ, από την φορητή εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα και για τους προχωρημένους το πρόσωπο του Ευαγγελιστή Ματθαίου από εικόνα του Διονυσίου εκ Φουρνά, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Καρακάλλου.

xenopoulos4

 

 

 

 

 

 

Με υπομονή και επιμονή δάσκαλος και μαθητές ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις του σεμιναρίου και κατάφεραν με επιτυχία να εκπληρώσουν τους σκοπούς του. Δείγμα της προσπάθειας αποτελεί η τελική έκθεση των έργων. Μια από τις βασικές συμβουλές του Κωνσταντίνου Ξενόπουλου ήταν   ”ο κάθε μαθητής, με την ολοκλήρωση της ζωγραφικής ενότητας που του έχει ανατεθεί να πραγματοποιεί «δοκιμές – προσπάθειες» σε κάποιο μπλοκ ή άλλη επιφάνεια ώστε το αποτέλεσμα της επόμενης διδακτικής μεθόδου που θα κληθεί να αναπαράγει να είναι σίγουρα υψηλότερο”. Σημαντική ήταν η συμβολή των δύο βοηθών του Κωνσταντίνου Ξενόπουλου, Χρυσόστομου Ξενόπουλου και Σοφίας Γιαννόγλου, οι οποίοι προσέφεραν την βοήθειά τους στους συμμετέχοντες, ενθαρρύνοντας την προσπάθεια για την εικαστική ολοκλήρωση των έργων.

xenopoulos6

 

 

 

 

 

 

Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου του 2015 στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης . Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο email: marketing@artionrate.com και στο τηλ: 0030 2310456020.

Βασίλειος Χάδος

http://www.pemptousia.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s