Οι αγιογραφικοί οίκοι στη Σκήτη Αγίας Άννας

Η σκήτη της Αγίας Άννας υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Είναι η μεγαλύτερη και αρχιότερη σκήτη του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αι. από μοναχούς που έφθασαν στην περιοχή το 1686 με σκοπό να προστατεύσουν το αριστερό πόδι της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας, που μετέφεραν μαζί τους.

Σκήτη Αγίας Άννας - Άγιον Όρος

Σκήτη Αγίας Άννας – Άγιον Όρος

Πρόκειται για σκήτη που ακολουθεί έναν ιδιόρρυθμο μοναστικό βίο. Αποτελείται από 51 καλύβες που, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατοικούνταν από 85 μοναχούς, άλλοι από τους οποίους ασχολούνται με την αγιογραφία και την ξυλογλυπτικη, άλλοι με την παραγωγή θυμιάματος και μικροτεχνίας, ενώ άλλοι ακόμη και με το ψάρεμα και τη γεωργία.

Στη Σκήτη αυτή εντοπίζεται και η δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση ζωγράφων μετά τiς Καρυές. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων διακρίθηκαν τέσσερις αγιογραφικοί οίκοι.

σκήτη-αγίας-άννας2

O αρχαιότερος αγιογραφικός οίκος ειναι οι Θεοφιλαίοι με έδρα την καλύβη των Εισοδίων της Θεοτόκου κοντά στο Κυριακό καί ιδρυτή τον μοναχό Θεόφιλο Μαδυτινό (1798-1918), που ήρθε στη Σκήτη το 1826. Συνεχιστές ήταν ο μοναχός Χερουβείμ Καπετανάκης (+1910) με μαθητεία στους Ιωσαφαίους και ο μοναχός Γαβριήλ Λαμπής ο Πνευματικός.

Δεύτερη συνοδεία σχημάτισαν οι τέσσερις κατά σάρκα αδερφοί Καρτσωναίοι με έδρα την καλύβη του Αγίου Γεωργίου πλησιόχωρα στο  Κυριακό . Αρχαιότερος ήταν ό Γαβριήλ πού είχε μαθητεύσει στους Θεοφιλαίους και εγκαταστάθηκε στην καλύβη του Αγίου Γεωργίου το 1896, για να ακολουθήσουν τα αδέρφια του το 1904. Μέλη τής συνοδείας ήταν οι μοναχοί Θεόφιλος Μαδυτινός (+1918) και Παντελεήμων Κάρτσωνας (1919 κ.ε.).

Το κελί του Αγίου Γεωργίου - Σκήτη Αγίας Άννας, Άγιον Όρος

Το κελί του Αγίου Γεωργίου – Σκήτη Αγίας Άννας, Άγιον Όρος

Νεότερος ήταν ό αγιογραφικός οίκος των Αναναίων στην καλύβη της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού. Ιδρύθηκε από τον Ανανία και τούς αδερφούς του Ιωαννίκιο, Ευγένιο καί Κύριλλο το 1860. Σύμφωνα με συμβόλαιο, οι Άναναίοι παρέδιδαν δεκαπέντε εικόνες εβδομαδιαίως σε Ρώσους.

Ο αγιογραφικός οίκος πού ίδρυσε ο Αγαθάγγελος στεγαζόταν στην καλύβη Κοιμήσεως της Θεοτόκου από το τέλος του 18ου αιώνα. Διάδοχοι ήταν οι μοναχοί Νεόφυτος και Μακάριος με μαθητεία στους Ιωασαφαίους μαζί με άλλους Μικρασιάτες μοναχούς. Στον αγιογραφικό οικο «φοίτησαν» Θεοφιλαίοι και Αναναίοι.

Παναγία Ζωοδόχου πηγής φιλοτεχνιμένη από  αγιογράφους της Σκήτης της Αγίας Άνας - Άγιον Όρος

Παναγία Ζωοδόχου πηγής φιλοτεχνιμένη από αγιογράφους της Σκήτης της Αγίας Άνας – Άγιον Όρος

Ο αγιογραφικός οίκος των Βολιωτών σχηματίστηκε από τον μοναχό Σεραφείμ (+1942), πού μαθήτευσε (1915-20) στους Ιωασαφαίους, με συνεργάτες τούς μοναχούς Χρυσόστομο και Γρηγόριο. Έδρα τους ήταν η καλύβη των Αγίων Πάντων που ανακαινίστηκε στα 1918. Συνεργάστηκαν με τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Μικρότερα εργαστήρια αγιογραφίας στη σκήτη διατηρούσαν ο παπα-Χρυσόστομος στην καλύβα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, με μαθητές Βολιώτες και Αβραμαίους ζωγράφους, ο Μητροφάνης στην καλύβα του Εύαγγελισμου της Θεοτόκου και ο μοναχός Αζαρίας στην καλύβα της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου .

Πηγές:

http://www.pemptousia.gr/2014/08/i-agioritiki-agiografiki-iki-s/

http://www.newsnowgr.com/article/719410/5197—oi-agiografikoi-oikoi-sti-skiti-agias-annas.html

http://www.imma.edu.gr/macher/subjects/athos/monasteries/st_anne.html

http://www.artionrate.com/index.php/agio-oros/skhtes-agiou-orous/skhth-agias-annas

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s