Ο Μέγας Αντώνιος

Σκηνές από τον βίο του αγίου Αντωνίου. Έργο Κ. Ξενόπουλου, σε εξέλιξη

Ἔχει τι μεῖζον οὐρανὸς καὶ τῶν Νόων,
Ἔξαρχον Ἀντώνιον Ἀσκητῶν ἔχων.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Ἀντώνιον ἔνθεν ἄειραν.

Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο, σε ένα μικρό χωριό, ανατολικά της όχθης του ποταμού Νείλου, στη Νότιο Μέμφιδα, από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε στην ηλικία των 18 ετών και αφοσιώθηκε στη φροντίδα της μικρής αδελφής του, αλλά και στη μελέτη της μυστικής θεωρίας των μοναχών της ερήμου. Ο θάνατος των γονέων του, τον έβαλε στην αρχή σε λύπη και σε βαθύ συλλογισμό. Κατάλαβε πόσο μάταιος είναι τούτος ο κόσμος και πόσο γρήγορα είναι το πέρασμα του άνθρωπου από την προσωρινή αυτή ζωή. Έτσι, γρήγορα αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχώρησε για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.
Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του, φτάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης, ώστε η ψυχή του μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του, ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Κατά το 285 μ.Χ., θέλησε ν’ απομακρυνθεί περισσότερο από τον κόσμο. Ο Άγιος Αντώνιος ξεκίνησε για το σκληρό και δύσκολο δρόμο της ασκήσεως. Πέρασε τον Νείλο και προχώρησε προς τα βουνά της δεξιάς όχθης, που προεκτείνονται προς την Αραβία.

Το όνομα του Μεγάλου Αντωνίου έγινε ξακουστό. Ο θαυμασμός, για την αυστηρή ζωή, παρακίνησε πολλούς να πάνε να τον δουν. Πολλοί μοναχοί, τον έβλεπαν σαν φωτεινό παράδειγμα αγίας ζωής και ήθελαν να τον μιμηθούν. Όταν, λοιπόν, έμαθαν πού βρίσκεται, έτρεξαν πολλοί με χαρά κοντά του. Κοίταξαν με απορία το κοκαλιάρικο σώμα του και τα έχασαν. Αρκετοί, που έπασχαν από αρρώστιες, μόλις τον είδαν, γιατρεύτηκαν. Πολλοί δαιμονισμένοι λυτρώθηκαν από τα δεσμά του διαβόλου.

Ο Μέγας Αντώνιος, όλους τους δίδασκε. Δεν ήξερε βέβαια γράμματα, αλλά ο λόγος του ήτανε «ἅλατι ἠρτυμένος». Όσοι τον άκουγαν, ένοιωθαν αμέσως γαλήνη στην καρδιά. Μεγάλωνε ο έρωτάς τους για την αρετή. Έφευγε από το σώμα τους η τεμπελιά για τους πνευματικούς αγώνες και από την ψυχή τους ο καταστρεπτικός εγωισμός. Μάθαιναν όλοι τους, πώς να καταφρονούν τους πειρασμούς του πονηρού διαβόλου και πώς να πλησιάζουν περισσότερο τον Χριστό.

Το 338 μ.Χ. στα βαθειά του γεράματα, η Ορθοδοξία ζήτησε τη βοήθειά του. Οι Αρειανοί τάραξαν τη γαλήνη της Εκκλησίας και προσπάθησαν να παραποιήσουν την πίστη. Οι παρακλήσεις των επισκόπων και των μοναχών να πάρει μέρος σ’ αυτή την μάχη κατά του Αρειανισμού τον ξεσήκωσαν. Κατέβηκε τότε από το βουνό ο Άγιος και πήγε προς την Αλεξάνδρεια. Εκεί, πολέμησε με ζωτικότητα την αίρεση. Αποκήρυξε τους Αρειανούς και την αίρεση τους, την οποία ονόμασε «πρόδρομο του Αντίχριστου».

Ο Άγιος παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών. Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 17 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε ένα παλαιότερο άρθρο, σχετικό με το βιβλίο του κ. Κωνσταντίνου Ξενόπουλου και της κ. Αναστασίας Τσορμπατζίδου, «Ο Άγιος Αντώνιος στη Βυζαντινή τέχνη» που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για όσους ασχολούνται με την αγιογραφία, ιδιαίτερα για τους νέους σπουδαστές και τους αρχάριους της Βυζαντινής τέχνης.

άγιος-αντωνιος1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s