Το εργαστήριο Αγιογραφίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το εργαστήριο Αγιογραφίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ξεκίνησε τη λειτουργία του επί κοσμητείας του καθηγητή κ. Σωτ. Βαρναλίδη, κατά το έτος 1999.

1

Την διδασκαλία του εργαστηρίου Αγιογραφίας ανέλαβε, μετά από πρόταση της Κοσμητείας ο αγιογράφος κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.

3

Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλο. Συμμετείχαν φοιτητές και από τα δύο τμήματα της Θεολογικής Σχολής (Θεολογίας και Ποιμαντικής και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας) όσο και άλλων Σχολών.  Ο μεγάλος αριθμός προσέλευσης των φοιτητών δικαιολογεί και το γεγονός ότι τα μαθήματα πραγματοποιούνταν τρεις φορές την εβδομάδα.

IMG_4902.JPG

Από το 2001, το μάθημα της Αγιογραφίας εντάχθηκε στον Τομέα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, ως επιλεγόμενο μάθημα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Καζαμία – Τσέρνου. Τη διδασκαλία του μαθήματος συνέχισε ο κ. Ξενόπουλος, ως εξωτερικός συνεργάτης.

img_5441img_5423img_4587img_5492

Το μάθημα μπορούν να το επιλέξουν οι φοιτητές και στα δύο εξάμηνα (χειμερινό και εαρινό). Αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν έφεση στην τέχνη και  συνέχισαν και πέραν των δύο εξαμήνων.

Στα πλαίσια του μαθήματος οι φοιτητές έχουν την χαρά να γνωρίσουν τη Βυζαντινή Τέχνη από τον έμπειρο διδάσκαλο κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο. Με πολύτιμο βοηθό το εγχειρίδιο του ιδίου, Κόπος καιvivlio-kopos-kai-spoudiΣπουδή, και με την μέθοδο της προσωπικής διδασκαλίας, οι φοιτητές που θα βρεθούν στο εργαστήριο Αγιογραφίας , είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μία εικόνα , κατά τα Βυζαντινά πρότυπα αγιογραφίας, μέσα σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επίσης, όσοι έχουν έφεση στη ζωγραφική έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν και με άλλα θέματα λαϊκότροπης ζωγραφικής, όπως πορτραίτα ή σκηνές από την καθημερινότητα των μοναχών του Αγίου Όρους.

Σε όλα αυτά τα έτη λειτουργίας του εργαστηρίου Αγιογραφίας έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις, στις οποίες συμμετείχαν και οι φοιτητές με έργα τους , τόσο στη Θεσσαλονίκη , όσο και στο εξωτερικό ( Αυστρία και Γερμανία). Πολλοί είναι , επίσης, οι μαθητές του εργαστηρίου, οι οποίοι μετά το πέρας των σπουδών τους ασχολήθηκαν επαγγελματικά με την Αγιογραφία, δημιουργώντας ακόμα και δικές τους σχολές κι έχοντας πλήθος μαθητών.

img_5409img_5665

Σήμερα το μάθημα συνεχίζεται με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γλ. Χατζούλη, η οποία ανέλαβε τον Τομέα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης από το Σεπτέμβριο του 2016.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s