Επίσκεψη στον Μυλοπόταμο

b-1

17 Οκτωβρίου 2016. Επίσκεψη στο Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου στον Μυλοπόταμο. Το κελί βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους μετά την Ιερά Μονή Ιβήρων με κατεύθυνση προς την Μεγίστη Λαύρα, εξάρτημα της οποίας είναι το κελί.

Ο παλαιός πύργος στέκει επιβλητικός στους καραβοκύρηδες και τους ψαράδες που περνούν από εκεί. Αντιγράφοντας από το εξαιρετικό site του Μυλοποτάμου: «Περισσότερα από χίλια χρόνια, από τον καιρό του Αγίου Αθανασίου, ο Μυλοπόταμος με τα σταφύλια των αμπελώνων του παράγει νάματα πολλαπλώς ευλογημένα, τόσον χάριν μεταλήψεως όσον και χάριν ευφράνσεως εν γένει. Στο θαυμαστό αυτό και άγιο τόπο εγκλιματίζονται και ευδοκιμούν ποικιλίες πολλές, με τον κόπο των ανθρώπινων χεριών. Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου προείδε άλλωστε ο Άγιος Αθανάσιος, γι αυτό και όρισε, εκτός από αμπελώνας, ο Μυλοπόταμος να είναι και χώρος ανάπαυσης και ανασυγκρότησης των μοναχών.»

Ο αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος με μια ομάδα που αποτελούνταν από τρεις Αυστριακούς πολιτικούς και έναν ομογενή της Γερμανίας που δραστηριοποιείται στην Φραγκφούρτη στον πολιτικό χώρο ήταν οι επισκέπτες του γέροντα Επιφάνιου τον Οκτώβρη. Απόλαυσαν την άψογη φιλοξενεία του γέροντος Επιφανίου και της συνοδείας του.

Οι ξένοι πολιτικοί ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία, την τοποθεσία, την μαγειρική και την ποιότητα του Μυλοποταμινού οίνου, έκαναν την σκέψη να οργανώσουν κάτι πολύ σημαντικό: «Εβδομάδα Αγίου Όρους».

Η ομάδα παρακολούθησε τις ακολουθίες στον μικρό κατανυκτικό ναΐσκο και για κάποιους αυτό ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία! Το βράδυ ο ήχος των κυμάτων που ξεσπούσαν στα βράχια ακριβώς κάτω από το ησυχαστήριο θύμιζε στους επισκέπτες την κατάσταση της ψυχής που βρίσκει στο Άγιον Όρος ένα ασφαλές λιμάνι για να ξεκουραστεί.

img_3740-1

Στο έργο που παρουσιάζεται εδώ, ο πατήρ Επιφάνιος έχει φιλοτεχνηθεί όπως είναι γνωστός στους περισσότερους, ως αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους. Προτάσσει τα χέρια του που κρατούν τον ταβά με τα ψάρια και την πεντανόστιμη νηστίσιμη σάλτσα. Τα γελαστά, φωτεινά του μάτια μιλάνε για την αγάπη με την οποία προσφέρει όλα τα γεύματα που ετοιμάζει. Στο έξεργο στο πάνω και δεξί μέρος του έργου εικονίζεται ο Μυλοπόταμος, όπως τον βλέπει ο επισκέπτης απο την θάλασσα.

a-1c-1d-1e-1f-1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s