Αποφθέγματα Γέροντος Γρηγορίου Δανιηλίδη (1932-2016)

 

Γέρων Γρηγόριος Δανιηλίδης - έργο Κ. Ξενόπουλου

Γέρων Γρηγόριος Δανιηλίδης – έργο Κ. Ξενόπουλου

…Έζησα την ζωήν αυτήν, επειδή αυτά που μου έλεγαν οι Γέροντες ήθελα να τα κάνω, και σε λίγο κλείνω εβδομήντα χρόνια στο Άγιον Όρος, και εάν πεθάνω εβδομήντα φορές, εάν έχω το δικαίωμα να αναστηθώ και να εκλέξω βίο, πάλι τον ίδιο βίο θα εκλέξω, πάλι την ίδια ζωή. Τόσο την αγάπησα, την ηράσθην δηλαδή πολύ την ζωή αυτή. Όχι ότι εκεί βέβαια περάσαμε ρόδινα, εκεί φάγαμε όλα τα βράχια για να φτιάξουμε αυτό που υπάρχει τώρα, το μονύδριο, το Ησυχαστήριο, αλλά όταν είναι κανείς εσωτερικός αναπαυμένος, δεν του φαίνονται αυτά δύσκολα καθόλου, με όλα προάγεται.

Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον

Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον

…Συνήθεια είναι σε όλους τους θεσμούς, όταν γίνεται εξοικείωσις, να πέφτει κανείς απο το ύψος του. Γι αυτό θα πρέπει με τι όρεξη, με τι επιθυμία ήρθαμε στο δρόμο αυτό στην τάξη αυτή, στο πολίτευμα αυτό, στην αγγελική αυτή ζωή, πως ξεκινήσαμε, με τι ζήλο, με τι προθυμία, με τι ανωτερότητα, αυτό να το έχουμε μέχρι τελευταίας αναπνοής.

εί τις θέλει πρώτος είναι, έσται πάντων έσχατος και πάντων διάκονος.

εί τις θέλει πρώτος είναι, έσται πάντων έσχατος και πάντων διάκονος.

…Ο μοναχός προοδεύει όταν δύο τινά φυλάξει στη ζωή του, κάθε μέρα όταν ξημερώνει να λέμε στον εαυτό μας, «Πάτερ μήπως είναι η τελευταία σου μέρα σήμερα αυτή, είσαι έτοιμος, έχεις τα κατάστιχά σου καθαρά, τα έχεις ξοφλημένα όλα; Είσαι έτοιμος να πας να δώσεις λόγο στην άλλη ζωή, στο Θεό μπροστά;» … Αν θυμόμαστε την κόλαση, δε θα πέσουμε στην κόλαση.

…Όπως το έχω πει άλλοτε, η καλογερική είναι και πολύ εύκολη, πάρα πολύ εύκολη, εις τους θέλοντας, αλλά και πολύ δύσκολη εις τους μη θέλοντας. Όταν λες το ευλόγησον και το νάναι ευλογημένο, στο περιβάλλον σου, στο γέροντά σου, στη γερόντισσά σου, είναι όλα χαριτωμένα, και χωρίς να θέλεις χαίρεσαι και αγάλλεσαι και έχεις μέσα σου τη χάρη του Θεού. Αν όμως προβάλεις το αντίθετο, το εγώ δηλαδή, τότε ανατρέπονται όλα, και δεν μπορείς να βρεις άκρη, κι εσύ ταλαιπωρείσαι και στο μέρος που είσαι στους ανθρώπους που είσαι κι αυτούς τους αναστατώνεις και ταλαιπωρούνται. Ενώ όπως έχουμε εμείς το λεξιλόγιο το καλογερικό, «ευλόγησον και νάναι ευλογημένο» αυτές τις χαριτωμένες λέξεις αν τις λέμε, τότε όλα βαδίζουν θεάρεστα και σωστά. Όταν κάνουμε έτσι είναι εύκολη η ζωή.

Αινείτε αυτόν, πάντες οι άγγελοι Αυτού.

Αινείτε αυτόν, πάντες οι άγγελοι Αυτού.

…Κάθε πράγμα που πολεμείται είναι απο τον Θεόν, άμα το σωστό δεν πολεμηθεί, δεν είναι σωστό.

…Ένα είναι το γεγονός, ότι εγκυμονούν απρόβλεπτες καταστάσεις και για να τις ξεπεράσουμε αυτό που πρέπει να έχουμε είναι μετάνοια και προσευχή, τίποτε άλλο. Διότι σαν έθνος και σαν άτομα φίλους δεν έχουμε, γειτόνους δεν έχουμε, είμεθα κρεμάμενοι επί ξύλου ξηρού, γι αυτό ένα που θα μας σώσει όπως έσωσε και τον Λωτ, είναι η μετάνοια και η καλή ζωή που θα έχουμε, αρρήτω τρόπω ο Θεός μπορεί να μας σώσει και να μας φυλάξει, και σαν άτομα και σαν σύνολο.

4

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s