Ημερολόγιο περί τέχνης Ξενόπουλου

Είναι δύσκολο να παρουσιαστεί το έργο κάθε καλλιτέχνη χωρίς να παραλειφθούν σημαντικά θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί .  Κι όμως, στις σελίδες αυτού του ξεχωριστού αυτού ημερολογίου που επιμελήθηκε και εξέδωσε η artionrate, μπορεί κάποιος να γνωρίσει δείγματα του πολυδιάστατου έργου του Άρχοντα Αγιογράφου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνου Ξενόπουλου.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που περιέχει έργα γνωστά, αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό που τον παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Κι αν το ημερολόγιο είναι ο σύντροφός μας στο ταξίδι του χρόνου, αυτό το ταξίδι γίνεται πιο ευχάριστο κρατώντας στα χέρια έργα του αγιογράφου έστω κι αν είναι τυπωμένα και όχι πρωτότυπα.

Ξεφυλλίζοντάς το, κάποιος θα βρεθεί μπροστά σε έργα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, τα οποία έχει επιμεληθεί ο γνωστός αγιογράφος και κοσμούν ναούς τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού. Aντίγραφα του καλλιτέχνη από γνωστά έργα βυζαντινής αγιογραφίας, όπως είναι αυτά του Μανουήλ Πανσέληνου που κοσμούν τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Πορτραίτα ξεχωριστών προσωπικοτήτων, όπως του Παύλου Μελά και του Αλεξ. Παπαδιαμάντη. Αλλά θα έχει και την ευκαιρία να συναντήσει έργα αναγεννησιακής ζωγραφικής, της λεγόμενης ρωσικής τεχνοτροπίας, πλάι σε πρωτότυπες συνθέσεις του μεγάλου καλλιτέχνη – αγιογράφου. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν, πορτραίτα και έργα με θέματα από τη βιωτή των μοναχών του Αγίου Όρους, μέσα από τα οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει προσωπικά του βιώματα από τον Άθωνα.

Σε ερώτηση που του έγινε τελευταία για το αν ξεχωρίζει κάποιο από τα έργα του, η απάντηση ήταν ότι είναι όλα τους παιδιά του και τα αγαπάει εξίσου!

Με θερμές ευχές για καλλιτεχνική και πνευματική πρόοδο ας ζητήσουμε στο συγκεκριμένο ημερολόγιο να εγγραφούν πολλές στιγμές δημιουργίας, ευλογίας και ανάτασης για τον καθένα.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ημερολόγιο περί τέχνης Ξενόπουλου

  1. Ένα ημερολόγιο διαφορετικό από τα άλλα.
    Τελικά άξιζε η αναμονή! Το ημερολόγιο ατζέντα 2017 Περί τέχνης Ξενόπουλου είναι ένα έργο τέχνης, ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη, το γραφείο και την τσάντα μας.
    Το πολυτελές δερματόδετο εξώφυλλο με τις καλόγουστες χρυσοτυπίες προετοιμάζει για το πολύτιμο περιεχόμενο του ημερολογίου, το οποίο ξεχωρίζει από κάθε άλλο ημερολόγιο.
    Τα εξαιρετικά έργα του κ. Ξενόπουλου που περιέχονται στις σελίδες του το καθιστούν ανεκτίμητης αξίας και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πολυσχιδούς έργου ενός πολυτάλαντου δημιουργού.
    Το πλούσιο περιεχόμενο του ημερολογίου περιλαμβάνει μια ποικιλία έργων του άρχοντα αγιογράφου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Συγκεκριμένα, απολαμβάνουμε ακριβή αντίγραφα από το πρωτάτο του Αγίου Όρους, αγιορείτικες μορφές και σκηνές της ζωής του Άθωνα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, προσωπογραφία του Παύλου Μελά και του Παπαδιαμάντη, καθώς και ένα εξαιρετικό Αναγεννησιακό έργο με πρωτότυπη χρήση υλικών.
    Μια ποικιλία από τεχνοτροπίες και υλικά αποκαλύπτουν ότι ο κ. Ξενόπουλος ως καλλιτέχνης αξιοποιεί την παράδοση αιώνων, την οποία εμπλουτίζει με τη δική του ιδιαίτερη πινελιά, με αποτέλεσμα να συμβάλει με το έργο και τη διδασκαλία του στην άρση της στασιμότητας και στην προώθηση της τέχνης.
    Ένα ημερολόγιο συλλεκτικό, όπως και τα έργα του κ. Ξενόπουλου, ιδανικό δώρο για τον εαυτό μας και για όσους αγαπάμε.

    Μαρία Χαλκιά

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε