Σεμινάρια Αγιογραφίας στη πόλη Örträsk, στη Σουηδία.

Χθες ολοκληρώθηκε για άλλη μία φορά ένα από τα σεμινάρια αγιογραφίας που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια ο κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, Άρχοντας αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στη Σουηδία. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος βρίσκεται στο εξωτερικό, μιας και για σειρά ετών, παραδίδει μαθήματα αγιογραφίας σε χώρες της Ευρώπης, όπως την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και αλλού.

Ortrask1

Το συγκεκριμένο σεμινάριο πραγματοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια στο Örträsk, ένα μικρό χωριό με 100 μόνιμους κατοίκους, που βρίσκεται στη Λαπωνία, στη Βόρεια Σουηδία. Η Σουηδική Εκκλησία στην Lycksele πρόσφερε το πνευματικό κέντρο Örträsk Old Rectory για τα μαθήματα αυτά καθώς είναι ένας τόπος όμορφος και ήσυχος χωρίς τους θόρυβους της πόλης.

photo

Το πρώτο μάθημα διεξήχθη πριν από τέσερα περίπου χρόνια και από τότε έχουν συμμετάσχει άτομα από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Αυστρία. Το σεμινάριο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε αγιογράφους, άλλωστε μεταξύ των συμμετοχόντων υπάρχαν γιατροί, καθηγητές, μουσικοί όπερας και άλλοι επαγγελματίες. Η διδασκαλία είναι ατομική για τον κάθε μαθητή, γεγονός που καθιστά δυνατό να συμμετέχουν εξίσου τόσο αρχάριοι όσο και προχωρημένοι μαθητές.

Collage January 2016 (1)

Από τις 1 εώς τις 6-2-2016 οι μαθητές διδάχτηκαν τη Βυζαντινή αγιογραφία. Ορισμένοι από αυτούς ασχολούνται για πρώτη φορά με τη αγιογραφία, ενώ άλλοι έχουν εντρυφήσει για πολλά χρόνια στη Ρωσική τεχνοτροπία, που είναι πιο διαδεδομένη στη Σουηδία. Εκτός από αυτούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να διδαχτούν τώρα για πρώτη φορά τη Βυζαντινή τεχνοτροπία υπάρχουν και εκείνοι οι μαθητές που ασχολούνται για αρκετά χρόνια με αυτήν και έχουν παρακολουθήσει πολλά από τα σεμινάρια του κ. Κωνσταντίνου Ξενόπουλου.

Ortrask 2

Τα μαθήματα αγιογραφίας γίνονται σε ομαδικά τμήματα αλλά ο κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την προσωπική διδασκαλία του κ. Ξενοπουλου, ο οποίος μαζί με το γιό του κ. Χρυσόστομο Ξενόπουλο, εργάζεται σε ξεχωριστό έργο δίπλα στον καθένα καθοδηγώντας και ολοκληρώνοντας έτσι μαζί τους τις εικόνες βήμα βήμα.

Ortrask 3

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο σεμινάριο αγιογραφίας στη Σουηδία, παρακαλώ επικοινωνήστε στο email iconpaintingcourse@hotmail.com

Σχολιάστε